Kan die hand op die bil wel of niet?

Hij legde zijn hand op mijn bil en ik vond het heel naar, “maar ja”, bedacht ik me, “hij kan er niets aan doen, hij is dement”, dus liet ik die hand liggen.

Dit zinnetje hoorde ik deze week van een zorgmedewerker in een huis voor demente ouderen.

Oké, dus stel je voor : jij bent bezig met je zorgtaak van een demente oudere man (in dit geval). Die zorgtaak kan bestaan uit lichamelijk onderzoek, eten geven, aankleden. En dan legt hij zijn hand op jouw bil wat jij niet fijn vindt, wat doe je:

  1. Ik laat de hand liggen, hij kan er niets aan doen
  2. Ik haal de hand rustig weg
  3. Ik zeg er iets van dat hij zijn hand weg moet halen

Veel demente ouderen hebben huidhonger, ze willen graag aangeraakt worden. Maakt dat het oké dat jouw bil wordt vastgepakt? Terwijl jij dat niet fijn vindt.

Ik vind van niet. Als iets niet goed voelt voor jou moet jij je grens aangeven, het rustig weghalen van de hand en mogelijk er iets van zeggen is een goede actie. Jij dient op je werk te allen tijde jouw grens te bewaken! Dat wil niet zeggen dat er nooit eens een grensgeval is of dat je iets toelaat wat eigenlijk niet helemaal goed voelt, maar als iets NIET GOED VOELT, stel je grens dan. Met compassie dat wel, je hoeft de hand niet weg te slaan, rustig weghalen en aangeven dat dat niet oké is, is meestal voldoende. En de huishonger kan op vele manieren gestild worden, die wel goed voelen.

Dit is natuurlijk een klein voorbeeld van een groter geheel. Maar als je hier de grens al niet stelt vermoed ik dat je je hem bij andere mogelijk grotere zaken ook niet stelt. Klopt dat?

Heb je moeite met zulke grenzen? Zeker in de grensgebieden? Praat jij het vaak goed voor jezelf dat iets niet fijn is? Heb jij moeite met te zeggen of laten voelen; stop hier is de grens? En zou je hierover meer willen leren zodat het je minder energie kost? Meld je dan aan voor de workshop Grenzen stellen voor de zorgprofessional op 27 september aanstaande. Er zijn nog enkele plaatsten beschikbaar dus ben er snel bij. Aanmelden kan via de mail of via de website: https://delichaamstolk.nl/grenzen-stellen-zorgprofessionals/

Mocht je eerst een vraag willen stellen hierover, of het iets is voor je? Mail me dan: esterjanssen@delichaamstolk.nl