Over Ester

 

Rond mijn 27ste viel ik mijn schouder uit de kom. Sporten, één van mijn grootste hobby’s en dat wat ik 6 x per week deed, ging niet meer. Alle jaren erna ben ik bezig geweest om te zorgen dat mijn schouder beter werd, zodat ik eindelijk weer kan sporten op een manier waar ik weer helemaal blij van word. 

Gelukkig had ik mijn vak goed gekozen, wat ik oefende voor mezelf kon ik ook oefenen met de patiënten die bij mij kwamen voor psychosomatische fysiotherapie. Zo ontstond er een herstelplan, dat vooral te maken heeft met het aanzetten van het zelfgenezend vermogen van het lichaam. Dit heeft geresulteerd in de training ‘Zelf herstel bevorderen’.

Toen ik het programma van ‘Zelf herstel bevorderen’ schreef, moest ik telkens aan mijn nichtje denken, die als een zusje voor me is. Zij kreeg op jonge leeftijd borstkanker en moest haar droom om moeder te worden uitstellen. En zelfs hopen dat die droom nog uitkwam. 

Het wachten op het uitkomen van die droom, de ziekte ‘uitzitten’, de behandelingen ‘uitzitten’ , het herstel en al die wachttijd ertussen in, raakte mij enorm. 

Ooit vertelde ze mij in die periode dat een hulpverlener had gezegd, “als je het gevoel hebt dat je de controle kwijt bent, zoek dan iets dat buiten je ligt om controle over te hebben”. Zo hield zij een stukje van haar tuin zevenblad vrij. Dit gesprek vond plaats aan de telefoon en ik dacht, “zo’n grote tuin zevenblad vrij houden, dat is wel heel veel”. Toen ik later bij haar thuis was, wees ze me aan dat het ging om een stukje van de tuin van ongeveer 1 bij 1m. Ik was geshockeerd! Als het enige waar je controle over kunt hebben 1 bij 1m tuin is, dan is er nog veel te winnen. 

Tijdens het schrijven moest ik telkens aan haar denken en aan wat ik zou kunnen betekenen voor vrouwen zoals zij. Die op jonge leeftijd geconfronteerd worden met borstkanker, die alle regie en al het vertrouwen in het lichaam verloren zijn. Die ook weer beheer willen hebben over iets binnen zichzelf, hun lijf, ook al worden ze momenteel geconfronteerd met borstkanker. Daar kan ik iets voor betekenen. Dat is wat ik kan bieden. 

Grip en controle teruggeven door deze dames te leren hoe ze zelf het beheer over hun lijf terugpakken. Ik kan geen kanker genezen voor een ander maar ik kan wel iets anders, dus dat heb ik te doen!

 Waarin onderscheid ik mij:

 • Ik kan je leren hoe het zelfgenezend systeem van jouw lichaam werkt en vooral hoe dat aan te zetten. Hier heb je dus de rest van je leven profijt van en niet alleen op de korte termijn. 
 • Ik heb een praktische inslag; ik leer door te ervaren en te doen en leer dat dus ook aan mijn klanten.
 • In mijn ‘tolk-kunsten’; ik kan gevoel vertalen in woorden, zodat je helder krijgt wat je voelt. Daarmee kun je wat je voelt en wat je denkt op één lijn laten komen
 • Ik sta voor samenwerken altijd! Jij kent jouw lijf het allerbeste niet ik en ook een arts niet. We moeten het dus samen doen! Samen ben je sterker, dus of dat nou is; jij en je arts, of je hoofd met je hart of jij en ik. Samen kom je altijd verder dan in je eentje.

 • Mijn puzzelskills: als er veel gebeurt heb je vaak het gevoel dat alle puzzelstukjes van je leven door elkaar liggen. Ik maak de stukjes van de puzzel eerst in kleine brokjes helder en help je dan de hele puzzel weer compleet te leggen, tot in detail.

Mijn visie

Ik zie voor me, of je nou momenteel ziek bent of niet, dat je beheer hebt over je lijf en je leven. Ik leer mensen hoe ze het beheer kunnen (terug)pakken als ze deze tijdelijk verloren zijn. Want wie beheer heeft over zijn leven, kan haar/zijn eigen leven kleur geven.

 

Als je mij goed kent dan weet je dat:

 • Als ik te weinig beweeg op een dag, word ik ’s nachts wakker om alsnog te bewegen!
 • Als er iets goeds gebeurt, in een behandeling met een cliënt of voor mezelf, ga ik letterlijk beter zien.
 • Mijn favoriete winkel is de bieb! Tja eigenlijk de boekwinkel maar ik mag niet meer zoveel boeken kopen van mezelf…
 • Mijn grootste wens al is uitgekomen, moeder worden en zijn
 • Ik altijd nieuwe wandelpaadjes wil inslaan, zowel in het bos als in de stad, dit dus regelmatig geleid heeft tot omkeren omdat het paadje doodliep en ik dat helemaal niet erg vind.
 • Ik ben afgestudeerd als Master of Science in de psychosomatische fysiotherapie en heb daarin 22 jaar werkervaring.
 • Ik zal nooit in het diepe springen zonder eerst met mijn grote teen (en meestal ook mijn hele voet en enkel) gevoeld te hebben. Iets moet goed voelen maar ook kloppen in mijn gedachten.
 • Mijn complete familie bestaat uit > 130 mensen (Brabanders hè)!

              Ester

Meer over mij weten?