Weer wennen aan de drukte

Vorige week zat ik voor het eerst in zeker twee jaar op de tribune, tussen allemaal andere ouders, mijn jongste zoon had een basketbaltoernooi van de scholen in ons dorp. Super leuk! Voor hem en voor mij. Alleen, ik had van te voren niet bedacht dat ik niet meer gewend was aan de drukte, aan het lawaai en aan het gekrioel van zoveel kinderen bij elkaar. Na ongeveer 10 minuten zei ik tegen een andere moeder, ik ga even zitten. Ik ging heel bewust met mijn billen op de harde houten tribune bank zitten en maakte zo weer tussendoor contact met mezelf.

Ik zei tegen de andere moeders: “het is echt heel leuk maar ik ben niets meer gewend merk ik, wat een drukte, ik moet er gewoon weer aan wennen”. Meer dan de helft om mij heen zei dat ze dat precies zo ervaarden.

Mijn plan om niet de hele ochtend te blijven mislukte, het was te leuk en te gezellig en de jongens deden het erg goed.

Dus toen ik in de middag thuis kwam, had ik suizende oren, een verhoogde hartslag en dacht ik:” zo nu iedereen het huis uit, ik heb rust nodig”! Maar dat is een beetje lastig in de vakantie!

Maar zo werkt het dus! Ik doe iets leuks, al ben ik ervan helemaal overprikkeld, dan moet de rest (van het gezin) wijken voor mijn rust! Niet zo handig!

Nou weet ik precies hoe ik mezelf weer tot rust moet brengen, maar dat wil niet altijd zeggen dat ik dat ook doe. In dit geval stapte ik weer eens in een oude valkuil, die ik ‘vluchten’ noem.

Iedereen heeft van deze valkuilen, alleen zien ze er net iets anders uit, bij de één of de ander.

Mijn vlucht was in dit geval in een boek duiken. In de lente zon, in de tuin met een boek, helemaal mezelf verliezen, heerlijk. Tot het moment dat ik weer iets anders moet gaan doen en voel dat mijn oren nog steeds suizen, mijn hartslag nog steeds heel hoog is en ik nog steeds een onrustig gevoel heb!

Dat wat ik had moeten doen, is tien minuten de tijd nemen om mijn lichaam te voelen, om contact te maken met de onrust, mijn suizende oren en te voelen dat mijn hart hard werkt.

Dat voelen en contact maken is niet altijd fijn, zeker het eerste moment niet. Daarom is de neiging tot vluchten in ander gedrag zo groot, lezen, films kijken, op je telefoon zitten koekeloeren, eten (terwijl je al gegeten heb en dus niet echt honger hebt) en ga zo maar door.

Omdat ik weet hoe lastig het soms is om weer contact te maken met jezelf en jezelf weer rustig te krijgen, heb ik een hulpmiddeltje gemaakt. Een oefening waarbij je van overprikkeling naar rust gaat. Wil jij deze hebben stuur me dan even een mailtje, esterjanssen@delichaamstolk.nl, dan ontvang je deze binnen een paar uur in je mailbox.

Dus als jij weer toe bent aan de drukte, of je wilt weer na een feestje en je bent het niet meer gewend gaat deze oefening je helpen om je ook erna weer lekker te voelen. En dat willen we toch allemaal! Ons lekker voelen!