Van Padel naar herstel; speel jij tegen jezelf?

Een paar weken geleden had ik een padelwedstrijd met en tegen mensen die allemaal beter waren dan ik. En ik speelde slecht! Na drie kwartier gespeeld te hebben, merkte ik mijn eigen gedachtes op. Die waren ongeveer: “ik ben echt de slechtste hier.” Ik schrok van mijn eigen gedachtes en zei (zacht) tegen mezelf, zo wordt je natuurlijk nooit beter als je zo tegen jezelf praat. Ik kon mijn gedachten ombuigen naar; ik heb hier veel wat ik kan leren. Deze gedachte deed iets met me, ik voelde me vrijer om te spelen, had minder druk naar mezelf toe en wat er uiteindelijk gebeurde was dat ik veel beter ging spelen. Zelfs zo dat mijn medespelers zeiden; het laatste kwartier werd je ineens veel beter.

Dus ik heb tegen mezelf gespeeld deze wedstrijd. En ik ben achteraf zo blij dat ik dat gedaan heb, omdat ik de kans kreeg om mijn gedachtes en gevoel om te buigen naar iets positievers.
Dit is wat ik versta onder positief denken. Dus niet wat verschrikkelijk voelt en ook is positief maken, dat is onechte positiviteit. Maar zo tegen jezelf praten, dat het beter voelt en dat er weer een opening is om verder mee te gaan. En soms is dit dus heel anders dan dat wat je tegen jezelf zei in eerste instantie.
Wat heeft dit nu met herstel te maken denk je nu misschien. Bijna iedereen ‘speelt’ tegen zichzelf zeker als het niet gaat zoals je wenst. Tijdens het herstellen zeg je vele dingen tegen jezelf, je vraagt je veel af. Om bijna alle ziektes hangt een negatieve sfeer, het eerste wat we denken bij het woord kanker is: “ga ik nu dood”? En dit gaat gepaard met een gevoel van angst en verdriet en soms ook nog boosheid. Dit klopt bij de situatie, die kun je niet mooier maken, niet qua gevoel en niet qua gedachtes. En toch ken ik veel mensen die deze gedachte gehad hebben en al vrij snel deze konden ombuigen naar iets positievers. Iets wat werkt, wat veel beter voelt en waardoor ze minder ‘tegen zichzelf aan het spelen waren’.

Welke woorden bij jouw passen? Ik heb geen idee, dat wordt uitproberen. Voor mij werkte tijdens de wedstrijd ‘ik kan hier veel van leren’ omdat dat iets is wat bij mij past en mij motiveert.
Wat past bij jou en motiveert jou om je vrijer te voelen, ruimte te ervaren omdat je anders spreekt tegen jezelf. Het meetmiddel wat je kunt gebruiken in je zoektocht naar de juiste woorden is; hoe voelt het? Voelt een zin die je tegen jezelf zegt iets fijner, dan ben je op de goede weg. Soms moet je hele kleine stapjes nemen om je beter te voelen. Dus alles wat je tegen jezelf zegt wat al iets fijner voelt is de goede weg

Kun je hier wat hulp bij gebruiken? Ik heb deze week nog tijd voor 3 gratis gesprekken. Dus meld je zsm aan via esterjanssen@delichaamstolk.nl zet er even bij; ik speel voor mezelf ipv tegen mezelf.