Vorige week was er een dame bij me onder behandeling die een operatie moest ondergaan. We hadden al wat weken van voorbereiding erop zitten en nu was dus de daadwerkelijke datum gekomen.

Ik vroeg haar: “hoe gaat het met je”?

“Daar wilde ze het eigenlijk niet over hebben” gaf ze aan. “Is het zo spannend” vroeg ik. Dat was het en telkens als ze eraan dacht had ze het gevoel dat ze het niet meer kon verdragen. Dus vroeg ik haar “wat kun je dan niet verdragen”. “Het gevoel van angst en spanning” gaf ze aan. Toen vroeg ik haar wat ze voelde én wat ze daarbij dacht.

Ze had in haar hoofd een rampscenario bedacht en telkens als ze aan de operatie dacht kwam dat beeld in haar hoofd met daarbij de angstige gevoelens.

Ik vroeg haar, “weet jij zeker dat dit beeld is wat er gaat gebeuren”? “Nee, dat wist ze niet” gaf ze aan.

Dus zijn wij samen een droomscenario van de operatie gaan maken. Hoe zou je het allerliefste willen dat het eruit gaat zien? Wij hebben hierover een paar minuten gefantaseerd. En ze voelde zich er heerlijk bij. Ik stelde voor dat als ze de operatie in zou gaan dat ze dit beeld zou oproepen. Maar protesteerde zij; “dit is niet reëel”! En ik vroeg haar “was je rampscenario wel reëel”? “Ehhh, nee”!

“Welk gevoel heb je liever voor de operatie, een fijn gevoel een fijn beeld of een angstig en niet te verdragen beeld”? Als beide beelden niet de waarheid zullen zijn, waarom dan niet kiezen voor het fijne beeld en het fijne gevoel?

“Omdat ik dan straks teleurgesteld ben” gaf ze aan. En dat is precies wat we doen! Wij mensen. We zorgen dat we ons alvast indekken in negativiteit zodat het daarna meevalt. Dat we dan van te voren, dagen of weken of jaren ons negatief hebben gevoeld nemen we op de koop toe. WAT EEN ZONDE!

Ik ga ervan uit dat alles wat je aandacht geeft groeit. Dus als ik positieve, zelfs droomscenario’s aandacht geef, dan kunnen deze groeien. Sterker nog, de hormonen en gevoelens in je lichaam reageren hierop en zorgen dat je, waarschijnlijk in het geval van mijn klant, beter hersteld. Beter dan als je in de mineur gaat zitten.

Ik zeg hier dus nergens, dat je niet bang mag zijn, dat het niet spannend is, want dat is het wel. Alleen wát is er echt spannend en welk scenario speel jij in je hoofd af?

Afgelopen weekend gingen wij met onze jongste zoon naar een eredivisie voetbalwedstrijd. En mijn rampscenario zijn de agressie, de vechtpartijen en de onverdraagzaamheid naar de andere clubsupporters en -spelers.  Ik moest mezelf echt sturen in het niet maken van een rampscenario af gelopen week. Dat betekende in dit geval, me bewust zijn van mijn gedachten, open laten voor wat ik niet weet en ondertussen mijn droomscenario telkens naar voren halen, namelijk dat wij met zijn drieën op de tribune ontzettend genoten van elkaar, de wedstrijd en de voor ons weer nieuwe situatie. Dit beheren / controleren van mijn gedachten is wat wij als mens kunnen doen, laten we dat dan ook doen! Het maakt het leven mooier en waardevoller.

Wil jij daar ook meer van? Een waardevol, genietend leven? En krijg je dat niet helemaal zelf voor melkaar op dit moment, neem dan contact met me op. Ik heb deze week nog ruimte voor drie gratis gesprekken, dan kijk ik met je mee over hoe jouw leven er nog fijner uit kan zien.

Je kunt me bereiken via esterjanssen@delichaamstolk.nl 

Heb een heerlijke droomweek!