Je hoofd leeg spelen en herstel bevorderen.

“Ik heb met de barbie’s gespeeld”, bekende ze me. Voor me zit een 32 jarige vrouw die een zware tijd kent. Er is een enorme verandering geweest in haar leefsituatie en de aanpassing daaraan is lastig. Ze voelt zich depri en er zijn veel schuldgevoelens ten opzichte van haar man.
Ik vroeg haar of ze de laatste tijd nog iets had gedaan waar ze blij of rustig van werd. En toe zei ze; “ ik heb met de barbie’s gespeeld’. Een beetje beangstigend keek ze me aan. “Wat leuk dat je die nog hebt” zei ik. “Vind je dat”, vroeg ze me? Ik legde haar uit dat spelen zo ontzettend belangrijk is voor de mens, voor de meeste tenminste. Spelen is ongedwongen leren, is genieten, is oefenen, is niets moeten.
Ik vroeg haar; “ wat denk jij dat al die kerels doen op de sportvelden”? (Overigens niet alleen mannen, ik sta daar ook regelmatig te spelen). Waarom denk je dat het programma LEGO-masters zo populair is? En hoe komt het dat LEGO een hele nieuwe collectie uitbrengt met LEGO-bloemen voor in de vaas? Al die dames die aan het knutselen zijn? Al die bordspellen die verkocht worden en zelfs de games die online gespeeld worden? En vooral hoe fijn is het dat (groot)ouders met hun kinderen kunnen spelen? Zonder schroom en schuldgevoelens. Dat is spelen en soms spelen en creëren en leren tegelijk. Het stelt ons in staat om onze gedachtes op nul te zetten, om even niets te moeten. Maar gewoon te zijn.

Het punt dat ik hier wil maken is, dat spelen helpt om je gedachten te remmen, je zorgen even te vergeten, en in de tussentijd leer je dus vaak wat nieuws.
Dus zit je in zwaar weer, merk je dat je tot niets komt tussen de behandelingen door en wordt je gek van je eigen gedachten? Pak eens iets op om te spelen, dwing jezelf tot het beginnen met spelen. Bouw speeltijd in in je agenda! Of het spelen met de LEGO is, of met barbie’s of een potje kaarten, iets te knutselen, tekenen of puzzelen. Iedere keer even maakt al een verschil. Je doorbreekt de cirkel van het denken of piekeren. Het maakt dat je je beter gaat voelen. Als je echt van flink sporten houdt en dat lukt nu niet, kijk dan wat wel lukt en maak daar een spelletje van. Wandel of zit en stuiter met een balletje. Gooi een pingpongballetje omhoog en vang het. Alles kan. Schroom je niet, maar speel. Want als spelen leidt naar je beter voelen en meer ontspanning dan wordt herstellen makkelijker.