Iedereen heeft een oefenman nodig!

Als je langdurig moe bent is grenzen stellen van belang. Zo ook bij mijn cliënte van deze week. Dit was niet haar eerste afspraak met mij, ze is bijna aan het eind van het traject. Ze kan weer goed voelen wat ze nodig heeft en één van die dingen was dat ze in de gaten kreeg hoe vaak ze haar grens niet stelt. Niet alleen naar anderen maar ook naar zichzelf. Dus wij zijn daarmee aan de slag geweest en ze kwam terug met; “nu heb ik een nieuwe buurman, Jan, en die is een beetje dominant. Hij is echt heel aardig maar soms en ik weet niet precies hoe, voel ik dan dat alle energie zo uit me wegvloeit als ik met hem praat. Ik voel het gebeuren” zei ze. En als ik dan terug ben in mijn eigen huis voel ik me uitgeput en slaap ik slechter.

Ik heb haar gefeliciteerd, ze keek me een beetje verward aan en toen zei ik: “ je hebt een oefenman”. Een oefenJan in dit geval.

Dus ik heb haar uitgelegd als je aan het oefenen bent met iets nieuws, zoals je grenzen aangeven, dan gebeurt het regelmatig dat er iemand in je leven verschijnt die precies dat doet, wat jij niet wil. Zodat het pijnlijk duidelijk wordt hoe ‘niet goed’ je nu nog bent in het aangeven van die grenzen. Meestal is die persoon niet iemand die heel dichtbij je staat, maar net wat verder weg. Deze persoon vindt je meestal omdat hij (in dit geval hij) niet aardig om wat hij doet (dominant gedrag vertonen en jouw het gevoel geven dat je leegloopt qua energie). De neiging om boos te worden op deze persoon is heel groot. En daar is niets mis mee, maar je zou kunnen zeggen dat deze persoon alleen maar spiegelt wat jij wat te leren hebt. Tot op zekere hoogte in ieder geval .

En dat is dus je oefenman, op die persoon mag je jouw nieuwe gedrag oefenen. Meestal weet deze oefenman het niet eens. Maar ik heb ook wel eens meegemaakt dat ik het wel gezegd heb. Ik vind dit en dit moeilijk en ik ga dit oefenen bij jou omdat jij dat in me losmaakt, jij bent mijn oefenman.

Omdat je het gaat oefenen hoeft het niet goed, het is oefenen en leren. Evalueren en doorleren. Net zolang totdat je het beheerst en meestal verdwijnt deze man dan van het toneel, of zoals in sommige gevallen wordt hij een goede vriend.

Ik heb in mijn leven meerdere oefenmannen gehad. En ik gun er jou ook een paar.. gewoon om te oefenen, niet om de perfectie mee te bereiken.

Heb jij een oefenman of misschien een oefenvrouw? Zo ja waarvoor, wat wil jij leren door in contact te zijn met deze persoon? Ik ben benieuwd!

Mocht je nu iets meer nodig hebben om weer fit te worden dan alleen een oefenman, bijvoorbeeld omdat je ten eerste al niet meer weet wat je nou eigenlijk voelt. Meld je dan aan voor het webinar ‘van moe naar fit’ op maandag 12-12 om 20.00.  https://delichaamstolk.nl/inschrijven-webinar-van-moe-naar-fit/

Voor nu een heerlijk oefenweekend gewenst.