Je wilt niet tot patiënt gemaakt worden, ook al heb je kankercellen in je borst. Je bent een gezond mens!

Als je je been breekt ben je dan ziek?
Als je een been breekt ben je dan niet meer gezond?
Als een een knobbeltje vindt in je borst of een mammografie vindt een verdacht stukje ben je dan ziek? Ben je dan niet meer gezond? Als de arts de diagnose borstkanker geeft, ben je dan ziek?
Wanneer wordt je tot patiënt verklaard bij borstkanker? En ben je dan niet meer gezond?

Je bent een gezond mens, zelfs met kankercellen in je borst. Het gros van jouw lichaamsfuncties wordt nog prima uitgevoerd, je eten wordt nog verteerd, je haar en nagels groeien, je kunt nog zien en horen ect.
We zijn geneigd te kijken naar dat stukje wat ‘ziek’ is daar gaat heel veel aandacht naar toe. Maar de rest, die grote rest, die maakt het verschil. Het lastige is dat daar onze aandacht niet naar toe getrokken wordt. Dus moeten we onze aandacht er expres, zelfs al kost het moeite, naar toe sturen.
Alles wat je aandacht geeft groeit is één van mijn motto’s. Dat betekent dus dat je je aandacht wil richten naar gezond zijn, naar ervaren dat je voor het grootste deel gezond bent.
Dit betekent niet dat je je hoofd in het zand moet steken als het gaat om de kanker. Dat kan in de meeste gevallen ook niet. Maar de aandachtsverdeling op de dag mag beter.

De ene dag lukt dat beter dan de andere. Als je een paar dagen heel veel last hebt van de chemo bijwerkingen, dan is het moeilijker. Ieder momentje dat het lukt om de verdeling ziek voelen versus gezond voelen te verbeteren is er één. Pak deze en wees mild tegen jezelf als het niet lekt. Je bent een gezond mens! In ieder geval voor het grootste deel!
Denk jij dat je hier wat hulp bij kan gebruiken of heb je een vraag hierover, laat het me weten.