Deze afgelopen week, kwam er een cliënte bij mij en die zei: “deze week is het niets. Ik kan me niet ontspannen er is te veel dat er gebeurt.” “En” vroeg ik, “heb je nu ook meer last van je lijf?” “Ja veel meer” gaf ze aan, “kun je me helpen te ontspannen nu? Of kun je me leren hoe ik dat zelf beter kan”.

“Natuurlijk kan ik je helpen” zei ik, “maar er is één ding nu heel erg van belang. In alles wat je me vertelt is het heel erg normaal dat je gestrest bent, dat je lichaam meer pijn doet, want dat hoort bij alles wat je nu vertelt.”

Ze keek me vreemd aan. “Wat bedoel je?”

“Het lichaam hoort nu gestrest te zijn, als je dit meemaakt in éen week, wat jij nu meemaakt, hoor je niet heel ontspannen op de bank te kunnen zitten. Je lichaam is klaar om actie te ondernemen. “

“Ja, dat snap ik” antwoordde ze me terug, maar ik vind het niet fijn”!

En daar was dat antwoord, want dat vermoedde ik al. Soms is het leven niet fijn, soms doet het pijn, soms moet je meteen actie ondernemen, zelfs als je moe bent of echt niet meer kunt. En dat geeft je lichaam aan, met spanning, met onrust, met pijn met heftige emoties. MAG DAT?

IS HET OKE, DAT HET NIET OKE IS OP DIT MOMENT?

Je lichaam laat alleen maar voelen hoe het met je is, is je ademhaling hoog, dat betekent dat je lichaam een inspanning levert. Dat hoef je niet fijn te vinden, het lijf laat het alleen maar zien. Die hoge of snelle ademhaling kan komen van het rennen om de bus te halen, omdat je iets spannend vindt, omdat je je rust niet kunt vinden of omdat je ziek bent. Allerlei redenen waarom je ademhaling snel kan zijn. En is dat oké?

Voor heel veel mensen niet! Ze vechten tegen hun eigen lichamelijke reactie, het mag niet zo zijn dat… vul maar in, ik pijn heb, ik gespannen ben, ik onrustig ben, mijn adem zo snel gaat, ik moe ben, ik verdrietig ben, ik boos ben en ga zo maar door.

De vraag is nu, wat ga jij ermee doen? Ga je door met dat het niet mag, of kun je een paar keer per dag stil gaan staan, voelen hoe het met je is en dan tegen jezelf in alle eerlijkheid zeggen, dit is oké voor dit moment! Nu is het zo, misschien is het over een uur anders, of morgen of over een week. Maar dit is wat het nu is!

En ehh, soms is het niet oké, en dat is ook oké he! Volg je me nog? Dus als jij op een gegeven moment denkt, gadsie stom lichaam je doet me pijn, dat vind ik stom. Dat kan! En dat is niet fout, ieder mens doet dat soms, ik tenminste wel (regelmatig)! En dan kom ik op een later moment weer terug bij dat gevoel als ik er even bij stilsta wat ik voel en stel ik mezelf diezelfde vraag: Mag dit gevoel er nu zijn, op dit moment en dan is het antwoord soms gewoon ja, dat mag.

Dus soms is het niet oké, en soms wel. Ik wil je vragen wat het verschil is tussen die twee, durf jij een paar keer per dag even te stoppen en te voelen en jezelf af te vragen, kan ik hiermee zijn op dit moment? Is dit nu oké? En voel maar eens wat een oprecht antwoord ja of nee met je doet! Het voelt anders aan. En wat is er dan anders?

Een paar dingen zijn belangrijk, blijf af en toe stil staan, blijf mild naar jezelf, er is geen goed en geen fout er is alleen maar wat je voelt, en er kunnen twee antwoorden zijn op de de vraag: “is dit oké nu” en beide antwoorden zijn goed. Want je doet niets anders dan luisteren naar je lijf, op de momenten dat je dat nodig hebt en tussendoor.

Mijn cliënte ging overigens erg goed de deur uit bij mij. Ze was klaar voor de dingen die ze moest doen, ondanks dat ze moe was en pijn had. Ze had het gevecht met zichzelf gestopt, het gevecht dat ze geen extra pijn mocht hebben. Ze had weer vertrouwen in haar lichaam en zichzelf om de acties te ondernemen die nodig waren. Wat een kanjer!

Herken jij je in deze cliënte en wil jij meer weten hierover? Aankomende week heb ik voor drie personen plek om te bellen en te kijken of ik wat voor je kan betekenen. Je kunt me bereiken via esterjanssen@delichaamstolk.nl Ben jij er snel bij?

Ik wens je een hele oké-je week  😉