Hoe stevig sta jij in je schoenen op je werk?

Afgelopen week had ik twee cliënten met dezelfde vraag. ‘Kun je me helpen steviger in mijn schoenen te staan’, vroegen ze me.

De ene dame had in haar werk als leraar in het volwassen onderwijs regelmatig dat ze tegengesproken werd. De andere dame moest in haar werk veel nieuwe dingen opstarten waarover ze echt onzeker was. Beide vertelden me dat ze zich regelmatig overruled voelden door collega’s of leerlingen. En dat ze zich daarna altijd leeggezogen en moe voelden. En daar waren ze klaar mee!

Er zijn veel redenen waarom je niet stevig in je schoenen staat. De eén is onzeker over zijn eigen handelen, de ander denkt dat iemand anders het toch beter weet omdat ze iets nog nooit eerder heeft gedaan en een ander wel, dus die ander zal het wel weten…

Hoe zorg jij dat je stevig in je schoenen staat? Wil je me dat eens laten weten?

Wat ik beide dames kon leren is dat ze niets kunnen met wat de ander doet of zegt, maar dat ze wel wat kunnen met hoe zij zelf reageren. Deze reactie zal in eerste instantie komen uit onzekerheid. En dat is helemaal oké! Als jij opmerkt dat je onzeker wordt. Wacht dan even met je reactie of antwoord. Merk op wat je eerste reactie of antwoord zou zijn als je meteen zou handelen.

Dan maak je contact met schoenen…(Wat denk je nu, is dit een grapje? Nee dus dit is een manier, er zijn er meerdere, dus er is nog hoop).

Zorg dat jij voelt hoe je schoenen om je voeten heen zitten. En stel jezelf de vraag als ik stevig in mijn schoenen zou staan wat zou ik dan doen? Welke reactie zou ik dan geven? Hoe voelt mijn lichaam dan aan?

Dan kies je welke reactie het beste past bij jou op dat moment. Dit is een manier die gaat via je bewuste gedachten.

Niet bij iedereen past dit, dus als jij meer iemand bent die vanuit je gevoel werkt, maak dan contact met je voeten in je schoen en stel je voor dat je schoenen en voeten muurvast op de grond staan, met lijm vastgeplakt, wat zou je nu doen?

Vele wegen leiden naar Rome en zo zijn er ook vele manieren om stevig in je schoenen te staan, dit zijn er slechts twee!

Heb jij vaak last van je overruled voelen door patiënten of collega’s? Of ben ij vaak leeggezogen en moe na je werk? En zou dit kunnen komen door het niet zo stevig in je schoenen staan, dan heb je de mogelijkheid om door mij in een half uur gratis tips te krijgen hiervoor. Wil je dit? Laat het me dan weten via esterjanssen@delichaamstolk.nl  Wees er snel bij want ik heb volgende week maar plek voor drie personen.

Met dank aan Loesje deze keer!