Afgelopen zondag was ik in het Thialf stadion waar de WK afstanden gereden werd. Wat een spektakel was dat en wat een sfeer.

In de 10 km voor heren gebeurde er iets heel moois en iets heel leerzaams. Jorrit Bergsma stond eerste en toen kwam de Italiaan Giotto. Hij zette een meer dan fantastische race neer. Hij nam met grote voorsprong de koppositie over van Bergsma. Tot zo ver fantastisch! En toen kwam Patrick Roest aan de start. Hij moest de tijd van Giotto verbeteren om te winnen, maar die tijd van de italiaan was erg goed. Roest streed voor wat hij waard was. In het begin moest hij zoeken naar het goede ritme en toen hij dat had moest hij eigenlijk versnellen om Giotto voorbij te komen. Dat deed hij een paar ronden en daarna zakte het in, als een kaartenhuis. Volledig opgeblazen. Iedere (top)sporter heeft dit waarschijnlijk wel eens mee gemaakt. Je weet wat je moet doen om te winnen en daarvoor richt je op de tijd van een ander en dan komt de spreekwoordelijke man met de hamer langs en dan ben je gezien. En eindig je zoals Patrick Roest op de vierde plaats, geen podium voor hem. Nu denk je misschien ik heb niets met schaatsten, zelfs niets met sport. Maar nu komt het, wat het namelijk met jou te maken heeft is dat iedereen die zich richt op de ander, of de tijd van een ander, of de kwaliteiten van een ander zichzelf een beetje verliest! Zoals Roest zich richtte op de tijd van Giotto en niet meer zijn eigen schema aanhield, kun jij als je te veel bezig bent met een ander jezelf (een beetje) verliezen. En als je dat doet, verlies je je energie waardoor je je moe en leeg voelt en ook je levensvreugde, al is het maar voor even. Als je contact houdt met jezelf en dan een ander helpt of streeft naar een bepaalde tijd, heb je meer kans om te winnen, meer kans om je levensvreugde en je energie te behouden. En wie wil dat nou niet?

Vind jij dit nou lastig en wil je hier mee aan de slag, neem dan vrijblijvend contact met me op dan kijk ik een half uur met je mee, je kunt contact met me opnemen via esterjanssen@delichaamstolk.nl