Gun jij jezelf tijd?

Afgelopen week sprak ik een dame die borstkanker had. Ze is sinds augustus klaar met de behandelingen. Ik vroeg haar hoe zij door dit afgelopen jaar heen is gekomen.
Ze vertelde me dat ze heel tevreden was, ze had het gevoel gehad, de zaken in de hand te hebben, was niet volledig overweldigd geweest en had op de momenten dat het zwaar was zichzelf snel kunnen herpakken.
Ik vroeg haar daarom: “wat denk jij dat gemaakt heeft dat je dit zo doorlopen hebt”?
En toen zei ze; “ik heb de tijd genomen om te beslissen wat ik wilde, en hoe ik dat wilde”.

Dit denk ik is de doorslaggevende factor, die ik al meer gehoord heb bij dames die terugkijken op hun traject en zeggen dat het best goed is verlopen.

DE TIJD NEMEN OM EVEN STIL TE STAAN!

Dit lijkt gek! Immers je voelt een knobbeltje of wordt opgebeld door het onderzoeksbureau en dan gaat de mallemolen draaien, het moet allemaal zo snel mogelijk, de afspraak bij de huisarts, de scans, de oncoloog, de mammacare. Je wordt geleefd want je moet zo snel mogelijk beginnen.
Toch hebben al deze dames die ik hierboven beschrijf dat niet zo gedaan, die hebben gezegd ‘deze twee dagen maakt het verschil niet’. Ik ga eerst eens bij mezelf na, voelend of denkend, wat heb ik nodig? Hoe wil ik dat dit eruit gaat zien? Wat past bij mij?

En ze nemen dus de tijd om deze vragen zo goed als mogelijk is te beantwoorden. Dit konden ze doen omdat ze zich tijd gunden na de diagnose, tijd na een afspraak met een oncoloog, tijd na een behandeldeel. Ze gunden zichzelf tijd. Tijd om contact te maken met zichzelf, hun lijf en het denken!

Waar je ook bent nu in je traject, als jij jezelf tijd gunt, om deze vragen te beantwoorden, wordt het makkelijker voor je.
Lukt dit nou niet omdat je te overweldigd bent, of te onrustig, neem dan even contact met me op, mogelijk kan ik je helpen om even wat tijd voor jezelf te kunnen nemen. Om je emoties te verminderen om, al is het maar voor even, rust te vinden in jezelf.

Gun jij jezelf rust genoeg om deze vragen te beantwoorden?
Ik hoop het en anders weet me te vinden. Ik kan wat voor je betekenen.