Beheer over de stress

Gisteravond zat ik op Netflix de serie te kijken van de ‘Blue zones’. Daarin wordt onderzocht hoe het komt dat in bepaalde regio’s (blue zones) in de wereld zoveel mensen over de 100 jaar worden.

In de aflevering over Sardinië was het opvallend dat de mannen bijna net zo oud werden als de vrouwen, wat normaliter niet zo is. Het aantal mannen en vrouwen boven de 100 jaar staat in verhouding van 1:5. Ze onderzochten dus waarom die mannen daar ouder werden. Het ging o.a. over het controle hebben over stress, er werd verteld dat daar weinig chronische stress is. Kortdurende stress konden ze makkelijk opvangen omdat ze een praktische oplossing hadden voor het probleem. Ze hadden het probleem en vooral de oplossing bij de hand.

Wat heb ik hier aan, zul je denken? Mijn stress is in dit geval chronisch, ik ben ziek. En het duurt lang voordat ik genezen ben.

Ik denk daar iets anders over. Want ja, op dit moment ben je (misschien) ziek, maar je hebt daar niet ieder moment evenveel stress van. De wanhoop, de angst, geven stress. Maar als jij met kleine stappen, kleine praktische oplossingen deze stressfactoren kunt verminderen dan wordt de chronische cirkel van de stress telkens doorbroken. En waar cirkels doorbroken worden, is beweging en waar beweging is, is leven. En in leven is veel plaats voor groei en herstel.
Door deze kleine praktische oplossingen uit te voeren, krijg je grip terug op in ieder geval de stressfactor.

Ik hoop dat je me nog kunt volgen want het is een beetje een verdiepende inspiratiemail geworden.

Op het moment dat jij grip hebt op de stressfactor, kan het lichaam doen wat hij moet doen, namelijk herstellen. De grootste bron van een niet herstellend lijf is weerstand en deze ontstaat door stressfactoren.

Mocht je deze gedichtenstroom niet helemaal kunnen volgen dan hoop ik dat je eruit haalt, dat je helder hebt gekregen; als ik grip krijg op de stress die ik NU, op dit moment heb, geef ik mijn lichaam de ruimte om te genezen.

Wil je hier de eerste stappen van leren, meld je dan aan voor het webinar maandag 11-9 om 10.00 via mijn mailadres. Je krijgt dan de link naar het webinar. Dat kun je krijgen via esterjanssen@delichaamstolk.nl