Grip op je lichaam tijdens ziekte

Deze week vertelde ik aan een client dat ik jaren geleden flink door mijn rug ben gegaan. Door mijn fysiotherapeutische kennis en vooral door de kennis over mijn eigen lichaam was deze pijnlijke rug een fantastische ervaring voor me. Ja dat lees je goed, een fantastische ervaring. Ik ben van nature geen rugpijn klant, dus ik had nog nooit zo iets gehad. Maar in plaats van te denken; ik heb iets verkeerds gedaan, een verkeerde beweging gemaakt, er is iets mis, ik moet stilzitten nu, er is iets ergs wat uiteraard mijn eerste gedachtes waren. Kon ik deze meteen ombuigen naar iets anders, namelijk nieuwsgierigheid. Ik besloot van deze schijnbaar vervelende actie iets goed te maken, ik maakte er een studieobject van, wat geheel past bij wie ik ben. Namelijk ik ging na waar het precies pijn deed, welke beweging ik wel en niet kon maken en vooral waar mijn patiënten over praten wat niet kon ging ik allemaal uitproberen en kijk hoe het wel kon. En ik heb gewoon gewerkt! Ik heb alles gedaan wat echt moest, maar wel vertraagd, zodat ik kon voelen wat het deed.
Ik had dus volledig grip op mijn situatie, ik was geen slachtoffer van mijn rugpijn. Ik bepaalde wat ik deed en hoe. Ondanks de rugpijn. Hierdoor had ik grip op mijn lijf en leven.

Nu zul je denken, maar rugpijn is niet zo erg. Dus wil ik je graag nog een voorbeeld geven van grip op je leven.

Afgelopen week sprak ik een dame die vorig jaar zomer een knobbeltje voelde in haar borst, haar eerste gevoel was, dit is niet goed! Ze hoopte met wat reiki technieken die ze kende het knobbeltje kleiner te maken. Dat lukte echter niet. Maar dacht ze voor de zekerheid wacht ik eerst mijn ovulatie en menstruatie af. Toen deze voorbij waren en het knobbeltje er nog steeds zat is ze naar de huisarts gegaan. Toen ze naar de huisarts ging vertelde ze pas aan haar man wat ze had gevoeld. Hij reageerde vrij nuchter en zei: “dat moet even onderzocht worden dan”.
Dat knobbeltje bleek een tumor, met uitzaaiingen te zijn.
Ze belandde in de mallemolen van het ziekenhuis, met operatie en chemo en bestraling. Al deze tijd zei ze tegen zichzelf. Mijn lijf kan genezen, ik wil dat deze tijd niet voor niets is, ik moet het dus zo goed mogelijk voor mezelf gaan doen. Eerst voor mij en dan voor mijn gezin. Zo bracht ze naar het ziekenhuis haar eigen eten mee, eten waarvan zij dacht, dit is goed voor mij. De verpleegkundigen waren verrast, “niemand neemt hier zijn eigen soepjes mee” zeiden ze. Ze zeiden ook: “wat goed dat je zo goed zorgdraagt voor jezelf”.
Ze besloot dat ze zich ging bezig houden met die dingen die maakte dat ze zich zo goed mogelijk voelde.
Ze had grip op haar situatie, ondanks de diagnose!

Had ze het zwaar soms? Jazeker, maar omdat ze er alles aan deed voelde ze zich stevig en sterk. Ondanks de pijn en de vermoeidheid en duurde de momenten van wanhoop kort en kwamen ze niet zo veel voor.
Wil zij beter zijn en haar dromen naleven? Jazeker, die dromen lijken groter dan ooit. En daar werkt ze naar toe.
Deze dame is het voorbeeld van hoe je wilt dat je je voelt en hoe je denkt op het moment dat je een diagnose krijgt die je wereld op zijn kop zet. Zij heeft mijn training niet nodig. Zij was en is het ultieme voorbeeld dat ik mensen gun. Grip / Beheer over jouw leven op elk moment! Zij was nooit het slachtoffer van de ziekte of de situatie, zij had beheer ondanks dat ze niet wist wat er precies ging gebeuren, hoe ze zich zou gaan voelen en hoe de toekomst zou ontwikkelen.

Je hebt veel meer keus dan je denkt tijdens een proces van ziekte. Hoe je die keuzes weer maakt, hoe je ernaar kunt kijken, hoe je jouw lichaam en je denken daarop instelt dat leer je in de training ‘ De genezingsversneller’ .

Wil je hier nou alvast een stap in maken of ken je iemand die je dit gunt; op maandagochtend 11-9 om 10.00 geef ik een webinar ‘De eerste stappen naar grip bij borstkanker’. In dertig minuten geef ik je alvast de eerste stappen. Wil je hierbij zijn meld je dan aan via esterjanssen@delichaamstolk.nl

Waar kun jij alvast het beheer terugpakken? Iedereen heeft wel een item in haar leven namelijk. Doe dat dan nu!