Wie heeft hem niet gezien, de film dirty dancing. Een gouwe ouwe! In die film leert Patrick Swayze (Johnny) en Jennifer Grey (Francis) hoe ze moet dansen. En in dat stukje zit een briljante zin (vind ik althans)! Tijdens het oefenen zegt ‘Johnny’ tegen ‘Francis’ : “ this is my dancespace and that is yours”. Dit is mijn dansruimte en dat is de jouwe.

Hij geeft daarmee fantastisch aan waar de grens ligt tussen hem en haar. Daarnaast, wat niet hardop gezegd wordt maar wat zeker in het dansen heel belangrijk is, laat hij zien dat als hij in zijn dansruimte staat hij in zijn kracht staat.

In zijn ruimte kan hij makkelijk bewegen, maar ook haar leiden en zelfs haar optillen zodat het weinig moeite kost. Als zij in zijn ruimte komt, kan hij niet meer optimaal bewegen, zijn spieren niet maximaal inzetten om haar op te tillen, waardoor hij minder krachtig is. Als dat gebeurt kan de dans dus niet optimaal uitgevoerd worden.

Als zij beide in hun eigen dansruimte blijven, die overigens niet statisch is maar bewegelijk, soms groot, soms klein, soms dichtbij, soms verder af, dan kan de dans tot grote hoogte stijgen.

Oké wat heeft dit te maken met het werk in de zorg!

Eigenlijk is ieder gesprek dat je voert met een patiënt, iedere handeling een dans, alleen minder letterlijk. Als jij in jouw eigen ruimte blijft, jouw kennis, jouw kracht kun je het gesprek of de handeling tot grote hoogte brengen en fantastisch werk leveren.

Soms is de dans dichtbij, soms verder af.

Wat heb je daar nu voor nodig? In die eigen dansruimte blijven.

Dat je zoals ik dat noem; ‘bij jezelf blijft’

Dat je contact blijft maken met jezelf, dat je de grens kent waar de kracht begint en eindigt, dat je kunt scheiden wat van een ander is en wat van jou zelf en ook dat je jezelf kunt beschermen, aangeven wat jij nodig hebt om de grens te bepalen hierin.

Wil jij nou ook in jouw dansruimte werken? Dan kun je je inschrijven voor mijn gratis driedelige videoserie ‘Blijf bij jezelf’. Hier krijg je oefeningen, tips en uitleg wat jij kunt doen om jouw dans tot grote hoogte te laten stijgen op je werk met patiënten en zelfs daarbuiten.

https://delichaamstolk.nl/3-delige-videoserie/

Ik wens je een heerlijk dansend weekend

Lieve groetjes

Ester