Jaren geleden hoorde ik het verhaal van de oranje chemo. Zo heb ik dit verhaal altijd in mijn hoofd geprent. En nu met het EK voor de deur, vind ik het tijd om het te plaatsen.

Een dame kwam voor haar eerst chemokuur. Ze kwam te liggen naast een oudere dame. Deze dame zag er kalm en vriendelijk uit en begon een praatje. De jongere dame vertelde hoe spannend ze het vond en vroeg zich af waarom de oudere dame er zo ogenschijnlijk rustig bij lag.
De oudere dame vertelde dat ze de eerste keer ook zo zenuwachtig was geweest. Maar toen zag ze dat haar chemo oranje was en toen zei ze tegen zich zelf: “maar ik houd van oranje, dat is mijn lievelingskleur, het koningshuis in het land waar ik woon en van houd heet Oranje. Dus deze oranje chemo wordt mijn lievelingschemo, mijn succes op genezingschemo”.
Ze vertelde ook dat ze in eerste instantie erg bang was geweest voor alle bijwerkingen. Maar ook die vielen bij haar erg mee. “Ik denk”, had ze gezegd “omdat ik zo van oranje houd, iets waarvan je zoveel houdt kan je geen grote schade berokken.”

Wat maakt, vroeg ik mij af, dat deze vrouw minder last had van de bijwerkingen? Zou het kunnen kloppen, dat als je je richt op het positieve in een toch over het algemeen als negatief ervaren situatie, dat het beter uitpakt? En zo ja wat is er dan voor nodig?
Als ik alleen tegen mezelf zou zeggen ik houd van oranje, doet dat niets, zeker niet omdat oranje de kleur is die het minst mooi vind. Maar wat wel? Uit het verhaal hoorde ik dat de oudere dame écht geloofde dat het zou gaan werken. Dat, als het ware, de omstandigheden (haar lievelingskleur oranje in dit geval) zorgden voor meer geluk bij dit ongeluk.
Dit idee ben ik gaan testen in de fysiotherapie praktijk, al jaren ben ik daarmee bezig. Met allerlei soorten cliënten met allerlei soorten klachten. En wat schept mijn verbazing; als ze zich richtten op het geluk binnen het ongeluk, herstellen ze beter, ze herstellen sneller en ze zijn over het algemeen blijer.

Dit onderzoek kost je niets dan wat bewustzijn op je eigen denken; kun jij je telkens weer richten op het geluk binnen dit ongeluk wat de diagnose borstkanker is?
Wie van jullie gaat de uitdaging aan?

Vind je die nou heel lastig, maar wil je er wel wat mee, neem dan vrijblijvend contact met me op, dan kan ik je alvast wat verder helpen.

Voor nu hoop ik op een succesvol oranje gekleurd, EK gerelateerd weekend.