Superbrak de dag door!

Een keuze maken kan pas als je helder hebt waar je staat en waar je naar toe wilt en soms zelfs waarom je daar naar toe wilt.

De belangrijkste keuzes die ik voor mezelf maak gaan heel vaak over gezondheid. Ik wil gezond zijn en daar wil ik ook wat voor doen. Ik houd bijvoorbeeld erg van op tijd naar bed gaan. Voor mij is dat rond 22.00u. En mijn voornemen is dan ook altijd op tijd naar bed en lekker slapen. Goede keus toch!

Soms wordt het later en dat is helemaal prima. Maar als ik echt laat naar bed ga, dan voel ik dat de volgende ochtend altijd in mijn lijf. Een brak gevoel in mijn buik en een zwaarte in mijn hoofd. En nee, geen alcohol als bijproduct! Maar dat gevoel daar is niets mis mee. Ik weet het en kan daar prima mee dealen.

Nu zat ik gisteravond een serie te kijken op Netflix en ik heb het veel te laat gemaakt, na tweëen wel te verstaan. Dus werd ik vanmorgen wakker met mijn gebruikelijke lichamelijke ‘ik ben te laat naar bed gegaan’ kwaaltjes. Geen probleem zo als ik al zei, dus ik heb een half uur genomen om rustig naar mijn buik te ademen en deze weer rustig te krijgen, lukte weer wonderbaarlijk goed, dus tot zo ver geen probleem.

Mijn hoofd bleef echter zwaar en ik had vandaag meerdere dingen op de planning staan. Toen ik naar mijn middag afspraak reed, een workshopdate met mijn beste vriendin, merkte ik bij mezelf op dat ik er geen zin in had. Ik was moe en mijn hoofd was niet helder. Ik hoorde mezelf denken: “dat komt omdat je te laat naar bed bent geweest”. Nu moest ik een uur in de auto zitten en ik werd me ineens bewust dat ik deze gedachte vaker heb. Gedachtes die het ‘niet lekker voelen’ en ‘geen zin hebben’ verklaren en die logisch zijn. Dit is voor mij een gedachte die normaal is geworden. Zo normaal dat ik niet eens meer merk dat ik hem denk. Maar bedacht ik me ineens, “deze gedachte helpt me niet verder. En hij is niet eens helemaal waar. Ik ken genoeg dagen dat ik te laat naar bed ben gegaan en  geen last had van ‘te moe en geen zin’ de dag erna.

Dus wat zeg ik eigenlijk tegen mezelf”?

Het is oké dat je je zo voelt omdat het te verklaren is, ook al is het misschien niet waar!

Maar ik wil me helemaal niet zo voelen. Wat ga ik er aan doen?

Door bewust te zijn van mijn gedachtes en deze even onder de loep te nemen kon ik zien, dat deze onzin waren. Ik bedacht me, als de gedachtes eigenlijk niet de waarheid zijn, kan ik me ook anders voelen erover. In een nanoseconde voelde ik me fitter en beter, blijer. Zin in de afspraak die ik had, gewoon omdat ik los kon laten dat mijn gedachte niet de waarheid was.

Ik maakte de keus om me weer lekker te voelen en zin te hebben in wat ik ga doen samen met mijn beste vriendin.

En vanavond ga ik weer heerlijk op tijd naar bed, om dat ik ook de keus maak om goed voor mezelf te zorgen en ik op tijd naar bed gaan regelmatig heerlijk vind.

Hoe vaak vang jij je gedachten op? En kun je ze bewust onder de loep nemen om daarna een ander besluit te nemen, waardoor je je weer veel lekkerder voelt?

Iets anders dat ik aan het doen ben voor mijn gezondheid is een experiment nav het boek van James Nestor, Het nieuwe ademen. Een maand lang ga ik mezelf trainen om mijn mond gesloten te houden ipv open te laten hangen zoals ik gewend ben al mijn hele leven lang. Wil je hier meer van weten volg me dan op instagram: ester janssen de lichaamstolk. Hier deel ik iedere dag mijn ervaringen over dit experiment. Nu na een week slapen met mijn mond afgeplakt met tape, zijn de eerste resultaten al voelbaar. Ik ben benieuwd wat de rest van de maand me gaat opleveren!

Ik wens je een helder weekend!