Vandaag liep ik samen met iemand een rondje. Ze had zware behandelingen achter de rug en zat daar nog steeds in. Ze had het gevoel dat alles een beetje donkerder was dan normaal. Ze sliep slecht, had een kort lontje en maakte zich erg veel zorgen.
Ze vroeg me na haar verhaal hoe ik erover dacht.
Mijn simpele antwoord was:”Alles wat je aandacht geeft groeit”.

Dus als jij telkens je aandacht geeft aan je zorgen, aan alles wat er mis kan gaan en gaat. Als je telkens kijkt naar negatieve aspecten dan is dat wat groter wordt. En guess what: daar wordt je niet blijer, beter of leuker van.

Dus mijn vier tips aan haar waren:

– Zorg dat je jouw aandacht gaat richten op dingen waarvan jij wilt dat ze groeien. Of dat nou je liefde voor je kat is, het kijken naar het spelen van je kinderen, tekenen, muziek luisteren of het bakken van koekjes.
– Haal momenten terug in leven waarin je je goed voelde, dus herinneringen waarbij je de slappe lach had, voel dat je buik pijn deed van het lachen en dat je kaken er strak van stonden maar dat je je zo blij en gelukkig voelde. Of dat moment waar je zo ontspannen was, de warme zon op je huid, je hele lichaam loom en tevreden. Dit gevoel wil je laten groeien.
– Houd een dankbaarheidsboekje bij, iedere dag schrijf je tenminste 3 dingen op waar je dankbaar voor bent. Dit kan heel klein zijn of heel groot, kijken naar de kleuren van de zonsondergang, het feit dat je ademt, of dat je vriendinnen voor je koken in deze behandelperiode.
– Probeer voor jezelf een toekomstplaatje te maken waar je ultiem blij van wordt. Als je merkt dat je er niet blij van wordt kies iets anders. Het blij voelen maakt het verschil. Dus bijvoorbeeld ik zie mijn zoon op de fiets stappen, hij gaat naar de middelbare school en ik zwaai hem uit. Hij kijkt enorm blij.

Ze kon me helemaal volgen toen ik haar dit uitlegde, maar zei ze terecht, “zo makkelijk is het niet. Zeker niet als ik afgelopen tijd niets anders gedaan heb als donker denken”.
En dat klopt helemaal, dus waar je mee wilt beginnen is, je zelf telkens de vraag stellen: Wat denk ik nu? En dan is dit de kant waarop ik WIL denken? Dan kies je om de kant op te denken die jij wilt. Lukt dit meteen? Misschien niet, maar dat is niet erg, want zelfs als jij de donkere denkcirkel even kan doorbreken maak je progressie in lichter denken. Telkens opnieuw heb je een kans. Stapje voor stapje klim je uit je donkere dal. Geef het tijd!

Wil jij nou nog meer weten hierover, plan dan een gratis gesprek met me, waarin ik je persoonlijk kan helpen naar de volgende stap naar je beter voelen. Volgende week heb ik nog 3x 30 minuten vrij, dus ben er snel bij.

Heel fijn licht weekend voor nu