Alles wat je aandacht geeft groeit!

Afgelopen weken kwam een bepaald onderwerp meerdere keren ter sprake binnen mijn gesprekken met cliënten. Namelijk alles wat je aandacht geeft groeit.

Meestal teken ik dan een taartvorm en ik zeg: “stel je voor dat jouw hele leven deze taartvorm is. Het stukje (taartpuntje) dat over de ziekte gaat arceren we. Als je hier alle aandacht aan geeft, groeit het gearceerde ‘zieke’ stukje. En neemt deze je leven over, namelijk een steeds groter deel van de taart wordt gearceerd”.
“Als je jouw aandacht geeft aan het niet gearceerde deel, kan dat groeien en blijft het stukje ‘zieke’ taart klein, sterker nog het wordt steeds kleiner.”
En ik ben niet gemaakt om tekenaar te zijn he, dat zie je hierboven wel, maar daar gaat het niet om dat snap je wel toch!

Het gaat namelijk over het herstelproces, daar wil je dat de aandacht gaat naar toe gaat. Het herstel en niet naar wat er nog allemaal mis is.
Alles wat je aandacht geeft groeit, dus ook zorgen en angst!

Hoe ga je dit nu omzetten naar wat je WEL wilt dat er groeit?
Door allereerst jezelf de vraag te stellen; “Wat wil ik dat er wel groeit?“

Het antwoord kan zijn vertrouwen, liefde, herstel. Maar als je dit antwoord weet kun je het gaan gebruiken als groeimiddel.

Hoe gebruik je dit groeimiddel nou?
Door je aandacht te verplaatsen naar alles wat gaat over jou groeimiddel. Dus als jij hebt gekozen voor vertrouwen. Ga dan alles waar je vertrouwen in hebt of over voelt benoemen.
Is dit lastig, start dan klein. Denk aan, ik heb vertrouwen in dat er water uit de kraan komt, ik vertrouw erop dat de stoel waarop ik zit mij draagt enz. Steeds kun je dit verder vergroten, naar ik vertrouw mijn man of ouders of kind naar ik vertrouw mijn handen, ik vertrouw mijn hart, ik vertrouw erop dat mijn bloed mijn lijf helpt herstellen, ik vertrouw op mijn oncoloog enz…

Als je merkt dat je gedachten weer de kant op gaan van angst, van je niet lekker voelen, van piekeren. Zeg tegen jezelf STOP, ik wil de kan van vertrouwen op groeien en dan start je overnieuw. Ieder dag een keer. En iedere keer zal er een stukje groeien van wat jij wilt dat er groeit. Jouw herstel!

Voor nu een mooi groeiend weekend, naar de meest positieve richting die jij kunt verzinnen..

Heb je hier nou moeite mee, neem gerust contact met me op.