Je bent haar kwijt!

Gisteren gaf ik de lezing bij de bibliotheek over herstel bevorderen in je eigen lichaam, waarschijnlijk zijn jullie al gek geworden van hoe vaak ik dit benoemd heb (sorry!).

Buiten dat ik er enorm van heb genoten en ik vele fantastische reacties kreeg en er meerdere mensen van mijn aanbod gebruik maakten, kwam er ook een dame naar me toe en die zei: “mag ik je wat zeggen?” “Uiteraard” antwoordde ik terug.
Ze zei:”je bent bij die en die vraag te snel gegaan, je hebt een stap overgeslagen en toen raakte je mijn vriendin kwijt. Mijn vriendin heeft dit zo erg nodig en nu is het niet meer oké voor haar”.
Ik vroeg me af wat ik precies gezegd en reageerde naar haar, “ik kan stappen hebben overgeslagen waardoor ik iemand kwijt raakte, maar kon jij me volgen”?
“Ja, ik wel gaf ze aan, maar als jij het anders had gezegd dan was zij ook meegegaan”.
Toen zei ik; “je kunt dit niet voor haar doen! Ieder moet dit voor zichzelf willen en het zichzelf gunnen. Als het bij ze past tenminste. Ik hoor hoe erg jij het jouw vriendin gunt, maar je kunt het niet vóor haar doen”. Ze keek me aan en zei toen, dat klopt, ik wil dat ze het pakt en daar help ik haar niet eens echt mee. Ik moet zorgen dat ik zo goed als mogelijk ben voor mijzelf, dan ben ik een goed voorbeeld en help ik haar het meest”.

Je kunt een ander niet helpen als je zelf geen zorgdraagt voor jezelf. Een ander wordt niet beter als jij mee gaat in klaaggedrag. Noch als jij blijft aandringen op iets wat volgens jou moet gebeuren. Als jij blijft staan voor gezondheid en daarmee een voorbeeld geeft, als jij een ander dat ook gunt, maar iedere op zijn of haar eigen manier, dan ben je de beste vriendin/ partner die er bestaat. Gun ze beterschap en genezing en sta daarvoor door zelf een voorbeeld te zijn, zonder veroordeling naar de ander omdat zij het anders doen of omdat ze er niet klaar voor zijn.

Ik heb onwijs veel bewondering voor deze dame. Ze durfde me te zeggen wat ze vond uit liefde voor haar vriendin, maar ze durfde ook naar zichzelf te kijken. En vooral durfde en kon zij zeggen tegen zichzelf; ik kan het niet vóór haar doen, ik kan enkel een voorbeeld geven vanuit mijzelf. Dat is krachtig, wat een heldin!

Omdat de lezing zo’n succes was, ben ik aan het werk geslagen om een volgende lezing te plannen. Wil jij hier bij zijn? Laat me dat weten via esterjanssen@delichaamstolk.nl, dan zet ik je op de wachtlijst. Zodra ik de exacte datum weet ben jij de eerste die zich kan aanmelden hiervoor.

Voor nu heb een heerlijk herfstweekend puur voor jezelf