Schuldgevoelens bij ziek zijn

Gisteren ging ik wandelen met een collega. We hadden het over het ervaren van emoties van cliënten in de praktijk en hoe daarmee om te gaan.
In haar werkgebied ziet ze veel cliënten met parkinsonklachten. Ze vertelde me dat een veel voorkomende opmerking van deze cliënten was, dat ze zich schuldig voelen naar hun partner dat ze ziek zijn. Dat ze daarmee het leven van hun gezin en de plannen die ze met hun partner hebben verstoord worden door het ziek zijn.

Dit hoor ik ook regelmatig van dames met borstkanker, het proces waar ze inzitten verhinderd het leven zoals ze hadden gehoopt het te leven. Dit is zwaar voor hen, maar ze vinden het ook zwaar voor hun partner. Dus mijn cliënt heeft er eigenlijk een probleem bij, het schuldig voelen naar de partner en het gezin. Omdat ook de gezinsleden niet kunnen doen wat ze gehoopt hadden te doen door haar ziekte.

Nu had mijn collega een hele mooie zin gelezen in een boek over rouw, ze vertelde me dat ze deze zin regelmatig gebruikte en dat deze vaak ruimte geeft en rust.
De zin was; je mag je schuldig voelen, als jij dat zo ervaart. Weet alleen dat je niet schuldig bent!

Niemand is schuldig aan ziek zijn. Maar dat wil niet zeggen dat het schuldgevoel er niet is.
Als jij je schuldig voelt, voel dat gevoel dan. Je bent niet het gevoel, je hebt het. Voel waar het in je lichaam zit en blijf er even bij met je aandacht. Het kan zo maar zijn dat het gevoel iets uitdooft. Of zoals ik het meestal ervaar, als ik aandacht geef aan dit soort emoties, het is alsof het iets afstand van me neemt. Alsof het niet meer in me zit, maar naast me staat en dat is voor mij veel makkelijker te hanteren.

Je bent je emoties niet, je hebt ze. Je hoeft er niets mee te doen. Als je ze er kunt laten zijn, kunnen ze afstand nemen van je of uitdoven. Lijkt mij het proberen waard!

Er zijn nog een paar stoelen vrij voor de interactieve lezing van volgende week in de bibliotheek over het bevorderen van jouw eigen genezing. Wil je erbij zijn? Hier is voor de laatste keer de link.

Voor nu, geniet van het weekend.