De grootste bedreiging of een van de grootste bedreigingen van genezing is het woordje; ‘moeten’.

Telkens als ’ik moet genezen’ komt kijken, spant je lijf aan, het maakt je onrustig en soms angstig of somber. ‘Moeten’ gaat namelijk nooit vanzelf, bij ‘moeten’ zit er altijd druk op. ‘Moeten’ is niet vrij en ‘moeten’ komt altijd uit ons denken en dan vooral het denken in wat er niet is, in denken in tekorten. En één ding is zeker van dat denken wordt niemand beter!

Deze week had ik drie cliënten die hier tegenaan liepen. De één moest van zichzelf weer aan het werk. De tweede moest van zichzelf nuttig zijn ook al werkte ze niet. En de derde moest van zichzelf binnen een bepaalde tijd alles af hebben, anders zag ze geen uitweg meer.

Herkenbaar?

Vang je gedachten, wees je bewust van je gedachten over ‘moeten’. Want als je weet dat je ze denkt, kun je kiezen anders te denken.

Mijn beste manier van ont-‘moeten’ is om me iedere keer weer te bewegen naar het hier en nu. Wat ook wel de mindfulness genoemd wordt. Ik stel mezelf de vraag; waar ben ik nu, wat voel ik nu, wat ruik ik nu. Zo verdwijn je van het moeten. Je lijf ‘moet’ niet, je denkhoofd ‘moet’. Dus leidt jezelf af van je denkhoofd, ga met je aandacht naar je lichaam. Of ga iets doen waarbij je nooit het gevoel van ‘moeten’ hebt.
Op het moment dat jij die afleiding creëert kan je lichaam gaan doen wat hij moet doen en waar hij het beste in is, ontspannen en daardoor makkelijker genezen!

Voor nu wens ik je een heerlijk ont-‘moeten’!

ps. neem gerust contact met me op als je hier vragen over hebt.