Over de grens gaan, resulteert in twee stappen terug!

Vorige week deed ik tijdens een workshop een oefening over grenzen stellen. Hierbij was het idee dat de deelnemers gingen ervaren waar grens lag, dus met hun gevoel ipv met hun gedachtes. Wat gebeurt er in je lijf als je jouw grens voelt, was mijn vraag. Ga je verstarren? Krijg je een druk op je borst of een knoop in je maag?

Omdat niet iedereen meteen de eerste keer antwoord kan geven op deze vraag doe ik deze oefening altijd een paar keer. Maar wel met wat verschillende taken erbij.

Een jonge man had zo’n mooi voorbeeld dat ik dat vandaag met jullie wil delen.

Hij merkte op, nadat we al een paar keer geoefend hadden:” net moesten we de oefening doen waarbij iemand net iets over de grens mocht gaan en nu we de oefening nogmaals doen merk ik dat diegene nu minder dichtbij mag komen, mijn grens naar haar is dus voelbaar opgeschoven. Als ik het zou mogen zeggen nu, moet ze zeker twee keer zo ver van mij vandaan blijven dan net het geval was.”

Wat een prachtige observatie. Dus als iemand over jouw grens gaat, mag diegene de volgende keer niet eens tot de oorspronkelijke grens komen maar moet verder weg blijven.

Dus als jouw collega vraagt wil je mijn patiënt even overnemen en dat kan je er eigenlijk niet bij hebben, of je weet dat het eigenlijk niet noodzakelijk is, of de verantwoordelijkheid ligt eigenlijk niet bij jou, is dat kans groot dat je de volgende keer niet eens in wilt gaan op haar vraag. De afstand is vergroot qua grens. Er is minder verbinding en meer afstand, in samenwerkingsteams is er minder samenwerking op gelijkwaardige basis.

Herken jij dit ook wel eens? De meeste mensen merken het niet eens op. Maar dit is wat er gebeurd. En zo moeten de ‘grensoverschrijders’ steeds verder weg blijven van ons!

Maar wat wij vergeten zijn is om daadwerkelijk de grens aan te geven. Duidelijk. Dus soms met lichaamstaal, soms met woorden en soms met daden. Jij hebt de verantwoordelijkheid voor jezelf om er iets over te zeggen!! Namelijk: Stop dit is mijn grens.

Maar waar de grens aangeven altijd mee begint, is weten waar jouw grens ligt. Niet alleen vanuit wat de norm is, maar ook vanuit jouw gevoel.

Als jij voelt wanneer de grens bereikt is, dus als je ervan bewust wordt kun je er naar handelen.

Heb jij hier nou moeite mee? Met grenzen stellen? Met grenzen voelen. Met daadwerkelijk NEE zeggen. Wil jij jouw grenzen beter aangeven, voelen wanneer je dat het beste kunt doen? Houd dan je agenda vrij op dinsdagavond 27 september 2022. En wil je er heel graag bij zijn, mail me dan alvast. Er zijn slechts 12 plaatsen beschikbaar. Meer informatie volgt, dus houd deze blogs in de gaten of schrijf je in voor wekelijkse tips en inspiratie van de Lichaamstolk.

Ik wens je een grenzeloos genieten dit weekend!